Siitepölyallergian hoito
Moni suomalainen kärsii siitepölyallergiasta, jota aiheuttavat lehtipuut (leppä, pähkinäpensas ja koivu kevät/alkukesästä) tai heinäkasvit (keskikesästä). Pujon kukinta aiheuttaa allergiaoireita (loppukesästä) ja homesienten itiöt voivat aiheuttaa allergiaoireita. Harvinaisempia allergiaoireiden aiheuttajia ovat jalot lehtipuut, pajut ja havupuut.
Siitepölyallergian oireita ovat tukkoinen tai vuotava nenä, aivastelu ja punaiset, kutisevat ja vuotavat silmät. Joillekin voi tulla myös keuhko-oireita kuten hengenahdistusta ja yskää. Atooppisen ihottuman paheneminen ja väsymys voivat myös olla siitepölyallergian oireita.
Siitepölykauden alkamiseen vaikuttaa sää ja lämpötila. Siitepölyä voi kulkeutua Suomeen eteläisten ilmavirtojen mukana jo tammi-helmikuussa. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi–maaliskuusta syyskuuhun asti. Siitepölykausi on pidentynyt ilmaston lämpenemisen myötä, koska lehtipuiden määrä on lisääntynyt ja kokonaissiitepölyn määrä on kasvanut. Siitepölyn määrä vaihtelee eri vuosina.
Hoito ja oireiden lievittäminen
Siitepölyallergiaa voidaan hoitaa apteekin reseptivapailla itsehoitolääkkeillä, kuten kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla, sekä antihistamiineilla ja silmätipoilla. Myös nenäkannua suositellaan limakalvojen puhdistamiseen. Jos oireet vaativat, voidaan lääkitystä tehostaa reseptilääkkeillä. Jos allergiaoireena on hengenahdistus, tarvitaan aina lääkärin arvio lääkitystarpeesta.
Siedätyshoito
Siedätyshoidon tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö aineeseen, joka aiheuttaa allergiaa. Allergialääkkeet lievittävät allergian oireita, mutta siedätyshoidosta saatu apu on pitkäkestoinen. Allergian nenä-, silmä- ja keuhko-oireet yleensä helpottavat, mutta hoidosta on apua myös ruoka-aineiden ristireaktioihin.
Tavallisimmat allergeenit siedätyshoidossa ovat koivu ja timotei. Harvemmin käytettyjä ovat kissa, koira, ampiainen, mehiläinen ja huonepölypunkki. Siedätyshoidon teho on hyvä allergisessa nuhassa ja pistiäisallergiassa, sekä aikuisilla että lapsilla. Hoidon edellytyksenä on testein todettu allergia ja se, ettei potilaalla ole vasta-aiheita siedätyshoidolle. Siedätyshoito kestää 3-5 vuotta ja hoito tehoaa 80–90 % potilaista. Teho säilyy useita vuosia hoidon lopettamisen jälkeen.
Oireisiin apua Kanalinhelmestä
Jos kärsit oireista, varaa aika Kanalinhelmen yleislääkärille allergialääkityksen suunnittelemista varten. Otamme tarvittaessa kokeet laboratoriossamme ja voimme keskustella myös siedätyshoidosta mahdollisuutena.
Lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry., Foreca, Turun yliopiston siitepölytiedote
Seuraa Turun yliopiston siitepölyennustetta.